Cukorbeteg gyermek felügyelet

“A cukorbetegség a leggyakoribb gyermekkori anyagcserezavar. A kezelés során törekedni kell a vércukorszint lehetô legjobb beállítására, a hypoglykaemiás állapotok elkerülésére, a gyermek korának megfelelô testi-lelki fejlôdés biztosítására, a szövôdmények megelôzésére. Már a kezelés elején meg kell kezdeni a családdal való foglalkozást. Amint a szülôk és a gyermek átesnek a súlyos állapottal járó megrázkódtatáson, megkezdôdhet a felkészítés a hosszas kezelésre, gondozásra. A diabeteses beteg körüli teendôk csapatmunkát igényelnek.”

/dr. Péter Katalin, Heim Pál Gyermekkórház, Budapest
Háziorvos Továbbképzô Szemle 1: 207-208 (1996)/

Ebben a csapatmunkában tud rengeteget segíteni alkalmanként vagy rendszeresen, amikor a szülők elfoglaltak, egy megfelelő felkészültséggel, képzettséggel és tapasztalattal rendelkező szakember. A cukorbeteg gyermek felügyelete nagyobb hozzáértést igényel a mindennapi teendők során. A játék, tanulás, étkezés, tisztálkodás, altatás rendszeres rutinfeladatokon túlmenően fokozottan oda kell figyelni a vércukorszint megfelelő időben történő ellenőrzésére, az étkezés minőségére és mennyiségére, valamint az előírt gyógyszerezésre.

Sajnos elég sokat hallani arról, hogy az óvódák elsöprő többsége egyszerűen nem tud mit kezdeni a cukorbeteg gyermekekkel, ezért fel sem veszik őket. A gyermek óvodai elhelyezése híján a szülők keze is jobban meg van kötve. Munkaidő után, délután vagy estébe nyúlóan vállalom cukorbeteg gyermekek felügyeletét otthonukban.